Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu
Funded by the European Union
A Befogadó Óvodák Program

Budapest-Józsefvárosban az elmúlt két évben egy, az Európai Unió által támogatott programon dolgozik a Józsefvárosi Óvodák közössége. Olyan intézményrendszert fejlesztünk, amely már óvodáskorban az esélyegyenlőség biztosítását célozza. A Józsefvárosi Önkormányzattal, a Partners Hungary Alapítvánnyal és a Rosa Parks Alapítvánnyal közös programban olyan beóvodázási protokollt működtetünk, amely érvényesíti az inklúzió feltételeit és a szülők óvodaválasztási prioritásait. Bőségesen tartunk módszertani képzéseket, és számos új programot indítottunk – több ezek közül országosan is egyedülálló.  Ezek mindegyike ingyenesen elérhető óvodásaink számára.
A Befogadó Óvodák program több magyarországi és nemzetközi konferencián kapott nagy szakmai figyelmet, elnyerte a Sozial Marie rangos nemzetközi díját, és az Európai Nyelvi Díjat is.

Folyamatos módszertani fejlesztés
A Befogadó Óvodák program keretében folyamatos szakmai fejlesztés zajlik a kerületi óvodákban. Egy olyan módszertani tudásbázis épül, ahova a józsefvárosi óvodák pedagógusai inkluzív nevelési módszereket, jógyakorlatokat tehetnek be és vehetnek ki. A módszertani kosárba 3 féle forrásból kerülhetnek módszertanok és jógyakorlatok. A 8. kerületi óvodák módszereiből és jógyakorlataiból; a konzorciumi partnerek (a Partners Hungary Alapítvány és a Rosa Parks Alapítvány) szolgáltatásaiból, tréningjeiből, módszereiből; valamint külső forrásból, más szakemberektől. A tudásbázis támogatja az intézmények és pedagógusok közötti tapasztalatcserét, egymástól való tanulást, valamint a pedagógus portfólió gazdagítását, a pedagógus II. vagy a mesterpedagógusi minősítés megszerzését is.

I. A módszertani kosár olyan képzéseket tartalmaz, melyek az inklúziós területek erősítésére, fejlesztésére irányulnak:

1. A sokszínűséget tükröző tér: a befogadó tárgyi környezet kialakítása, a gyermekközpontú csoportszoba kialakítása
2. A sokszínűség értékelése: befogadó szemlélet. A befogadó intézményi klíma, a pozitív attitűd erősítése az óvodában. Persona Doll: hogyan beszélgessünk nehéz kérdésekről gyermekekkel egy személyiséggel felruházott gyermek nagyságú baba segítségével.
3. Interakcióban: a változatos módszertani eszköztár kialakítását támogató szolgáltatások -- projektek az óvodában.
4. Az egyéni utak megértése, segítése: személyre szabott tartalmak és cselekvések, differenciálás. Az egyéni fejlesztés eszközei, és támogatásának módszerei. A fejlesztő értékelés.
5. Együttműködések és partneri háló: az óvoda és a szülők együttműködésének fejlesztése; a szülőkkel való kommunikáció támogatása;
6. Játékpedagógiai mozgásfejlesztő foglalkozás kiscsoportosoknak.

II. különleges, országosan is egyedülálló szakmai programfejlesztések indultak el:

A kerület minden óvodájában, minden érdeklődő számára elérhetővé tesszük az angol tanulást. (Ez eddig csak néhány óvodában volt elérhető, komoly térítési díj ellenében.) A fejlesztést a legmodernebb tanulási módszerekkel, élménypedagógiai keretben működtetjük; a szolgáltatással saját óvodáink munkatársait fejlesztjük: ők kapnak felkészítést, hogy angol nyelvű foglalkozásokat tudjanak tartani.

Az országban először bűvész-program indult immár két tagóvodában. A programot Rodolfó története inspirálja --  nem csak a trükkjei, és a bűvészet varázslatos világa, de élettörténete révén is. A program az egyik legnevesebb bűvész, a sokszoros magyar bajnok Kelle Botond és Tóth Valéria fejlesztőpedagógus közös munkája.
A német kormány kulturális intézete, a Goethe Intézet szakmai segítségével német nyelvi program indult a Csodasziget tagóvodában. A Hans Hase program Magyarországon is ritkaságszámba megy, a legmodernebb tanulás-módszertani tudásokat használja fel. 
A Creative Science közreműködésével a Minecraft és a felelős eszközhasználat elemeit ötvöző program fut a Virágkoszorú óvodában.
A Százszorszép tagóvoda tavasszal és ősszel rendszeresen tornázik együtt a kerületi nyugdíjasokkal a II. János Pál pápa téren, a Testnevelési Egyetem szakmai segítségével kidolgozott programban. 

Egy ilyen leírás persze nem tudja visszaadni mindazt, ami még történik/történt a Befogadó Óvodák Programban. A bőséges programot a Critical Csepptől az évnyitó sétákig, és azt a sok-sok gyermeki és szülői mosolyt, amiért mindezt csináljuk.
A program 2023 júniusában lezárul, ám a legtöbb elemét tovább folytajuk az önkormányzat saját forrásaiból.
Országosan is egyedülálló programok a józsefvárosi óvodákban: bűvészfoglalkozás. Fotó: 24.hu
Hetente közös idős és óvodás torna az egyik közparkban
Minecraft foglalkozás
Critical Csepp felvonulás a Föld napján