Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Józsefvárosi Óvodák Mesepalota Tagóvodája

 
 
Bemutatkozás

Mesepalota Tagóvodánk Budapesten Józsefváros frekventált részén, a Palotanegyedben kapott helyet. A felújított Somogyi Béla utca nagyon hangulatos és gyermekbarát. 5 csoport működik az óvodában. Minden csoportszobához külön foglalkoztató és mosdó tartozik, tornaszobával, fejlesztő helyiségekkel. Szabványoknak megfeleltetett, jól felszerelt 2 udvar, és 150 m2-es fedett terasszal rendelkezik az óvodánk.
Udvari játékaink: hinta, homokozók, csúszda, mászóka, motorok, biciklik, labdák, homokozó játékok, gyermek méretű kertészfelszerelések, kis seprűk. A gyermekek által kedvelt teraszon pedig jó idő esetén lehetőség nyílik kézműveskedni és rajzolgatni a szabad levegőn.
Programunk lényege a tevékenységen alapuló tapasztalatszerzés. A Mesepalota Tagóvodába járó gyermekek már a kiscsoport második félévében az óvoda épületén kívül tehetnek szert azokra az ismeretekre, amelyeknek a feldolgozása a projektek részeként valósul meg, vagyis a gyermekek ismeretszerzése az általa közvetlenül megszerzett tapasztalatokon alapul.  Ezek az élmények, ismeretek sokkal mélyebben beépülnek a gyermek tudásába.
A pozitív fegyelmezés, és a bátorító nevelés módszereivel és eszköztárával segítjük óvodásainkat a szocializáció folyamatában. Segítjük a gyerekeket abban, hogy fontosnak érezzék magukat, ösztönözzük őket, hogy felfedezzék mire képesek. Ennek köszönhetően nyílt, érdeklődő, kreatívan együttműködő, szabályokhoz alkalmazkodó gyermekeket nevelünk, akik kedvesek, segítőkészek, figyelmesek társaikkal.

Nevelő munkánk alapelve a komplex személyiség-fejlesztés, amelyben a központi szerepe van a művészeti nevelésnek.  Témaközpontú elrendezéssel (projekt módszer) közvetített ismeretszerzési lehetőségeket biztosítunk erre épülnek a mindennapi tevékenységek, amiket kezdeményezünk és ezek a gyermeki érdeklődésre és kíváncsiságra építkeznek. Kiemelten fontosnak tartjuk a zenei nevelés és a vizuális kultúra kibontakoztatásának elősegítését. Az óvodánkban fontos a megtapasztalás, tapasztalatok, élmények szerzése és azon keresztül új ismertekhez juttatni a gyermeket.

 Tapasztalat szerző, élményalapú programok:

Nagy Sportágválasztó
Deák-Diák hétpróba
Almaszüret
Állatkerti látogatás
Városliget
Füvészkert
Népmese napja/ könyvtár
Mesemúzeum
Zene Világnapja
Állatok Világnapja/állatkert, állatkereskedés, állatorvos
Színházi program
Tökfaragó délután
Márton nap
Mikulásgyár
Karácsonyi teadélután
Hóemberek Világnapja
Medveébresztő (Fővárosi Állatkert)
Közlekedési eszközök megtekintése a városban
Mentőmúzeum
Farsang
Múzeumkert
Nemzeti Lovarda
Víz Világnapja/ hidak, hídmester
Húsvét – tojáskeresés
Magyar Költészet Napja
Margitszigeti séta
Tűzoltók napja
Anyák napja
Palota nap
Nemzeti Összetartozás napja
Évzáró (múzeum, kirándulóhelyek, csarnoklátogatás, könyvtár)

2020/21-es nevelési évtől intézményünk akkreditált kiváló tehetségpont. Tehetséggondozásunk keretében zenei, vizuális műhelyeinkben foglalkoztunk a tehetségígéret gyermekekkel.  Művészeti műhelyünkben agyagozunk a gyermekekkel, melynek élményét a helyben található égetőkemencénk teszi teljessé. Ezek a foglalkozások a napirendünkbe beépülve a mindennapjaink részei.
A gyermekben még szunnyadó tehetséget hozzák a felszínre és a gyermeknek azt közvetítjük, hogy ő bármi lehet!

Tehetségműhelyeink:
Kézműves tehetségműhely
Kokas  - zenei képességek fejlesztése (ének, zene, énekes játék, gyermektánc, ábrázolás)
A tehetségműhelyek alkalmával komplex tapasztalatszerzésre adnak lehetőséget, melyek az életkorok függvényében változatos, sokszínű ismeretszerzést eredményeznek, melyek felkeltik zenei érdeklődését, formálják zenei ízlését, esztétikai fogékonyságát.
A szülők aktív bevonásával megvalósuló programok segítik a közösség formálását.
A szülők bevonása megvalósul:
• a családi kirándulásokon való részvételben,
• az adott projekthez kapcsolódó tárgyak, játékok, ismeretterjesztő könyvek gyűjtőmunkájában,
• maga a szülő meghívása a csoport tevékenységeibe, személyes ismeretei, hivatása bemutatása kapcsán,
• szülők meghívása munkadélutánokra,
• családi vetélkedőkön való részvétel
• ünnepek közös megélése

Óvodánk által nyújtott fakultációs lehetőségeink növelik a szülők elégedettségét:
• foci
• balett
• zumbini
• kosár
• úszás (amely csak a tanköteles gyermekeknek van és ingyenes)
• Fradi korcsolyázás délelőtt (ingyenes)
• katolikus, református hittan
Óvodánk biztosítja a logopédiai, fejlesztőpedagógiai egyéni foglalkozásokat, fejlesztéseket.
Széleskörű személyi és tárgyi feltételek biztosítják a minőségi pedagógiai munka megvalósulását. Kollektívánk életkori, módszertani ismeretek szempontjából sokszínű, szakmailag folyamatos megújulásra törekvő csapat. Valljuk, hogy egymás elismerése és segítése hozzájárul a közösség megerősítéséhez. Összetartó, együttműködésre, munkamegosztásra képes, vidám csapat jellemzi nevelőtestületünket.
 

Galéria