Napraforgó Egyesített Óvoda Pitypang Tagóvodája


A Pitypang Tagóvoda épülete a Józsefváros külső részén helyezkedik el, a Stadionoknál. Határos a X. kerülettel, Kőbányával és a XIV. kerülettel, Zuglóval. Tömegközlekedési eszközökkel (metró, villamos, busz, trolibusz) és személyautóval is könnyen megközelíthető.

Az óvoda hat csoportszobával rendelkezik, melyek két szinten helyezkednek el. A nagy ablakoknak köszönhetően világosak, méreteiket (60 m2) tekintve tágasak. A földszintiekhez fedett terasz, az emeletiekhez fedett erkély kapcsolódik, így esős időben is megvalósítható a levegőztetés! A csoportok változó gyermeklétszámmal (20-25 fő) működnek. Mindegyikhez külön gyermeköltöző és mosdó tartozik. A csoportszobák berendezési tárgyai esztétikusak, igényesek, megfelelnek az óvoda nevelési programjában megfogalmazott elvárásoknak. Tükrözik a néphagyomány ápolását, ugyanakkor barátságos, családias és nem utolsó sorban gyermek közeliek.

Egy csoportunk (süni) specialitása a kétnyelvűség. A magyar nyelv mellett naponta angolul is hallják a gyermekek a mondókákat, verseket, dalokat, meséket, ismereteket, kéréseket, utasításokat. A magyar nyelven beszélő óvodapedagógusok és az angol nyelvet anyanyelvi szinten beszélő óvodapedagógus együttes munkájának köszönhetően a gyermekek a napi tevékenységek során az angol nyelvet is megismerik, és egyre bátrabban használják.

Tornaterem, kézműves-, fejlesztő-, logopédus-, nevelői szoba is található az intézményben, melyek segítik a gyermekek fejlesztését, ellátását, valamint a pedagógusok színvonalas munkáját.

Az osztatlan csoportokban 3 éves kortól 7 éves korig, illetve legkésőbb 8 éves korig nevelkednek a gyermekek.

Az óvoda udvara is megújult az építkezés során. A nagy, tágas játszóterek segítik a gyermekek mozgásigényének kielégítését, valamint a tevékenységekhez jól elkülöníthetők a terek. A sok zöld növény, a virágok biztosítják a gyermekek számára az esztétikus, egészséges környezetet, a jó levegőt a városi forgalomban is.
Nevelési programunk alapelve

Nevelési programunk alapelve, melyre óvodai munkánk épül, hogy biztonságot adó, érzelmekben gazdag óvodai életet biztosítsunk a hozzánk járó gyermekeknek.

Ismereteiket sokféle, érdekes tevékenységeken keresztül, tapasztalás útján gyarapítjuk.

Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra, így sok gyümölcsöt fogyasztunk, a szabad levegőn, illetve a jól felszerelt tornaszobánkban tornázunk, gyakran sétálunk. A csoportos kirándulásokra a szülőket is meghívjuk, tavasszal pedig az óvoda gyermekeit közös kirándulásra visszük, melyet a Pitypangosokért Alapítvány finanszíroz.

Nevelőmunkánkat fejlesztőpedagógus segíti, aki az egyéni mérések eredményei alapján foglalkozik a részképességekben lemaradt nagycsoportos gyermekekkel. A logopédus heti két alkalommal korrigálja a nagycsoportosok beszédhibáit.

Programunk tartalma

Programunk tartalma a néphagyomány ápolása, a népszokások megőrzése, mely átszövi napjainkat.

A mesék, versek, énekek, népi játékok, kézműves technikák kapcsolódnak a jeles napokhoz. Óvodásainkat megismertetjük a „népi kismesterségekkel”, a természetes anyagokkal, majd tavasszal a nagycsoportosaink egy fazekas műhelyben tapasztalhatják meg az agyag alakíthatóságát.

A jó kapcsolat alakítása érdekében a szülőkkel több közös programot szervezünk:

– Minden évben vannak változó programjaink pl. szüret, játszódélután, lecsó parti, Mikulás- vagy Karácsonyváró játszódélután, kézműves délután, farsang, húsvét, Víz-, Föld-, Madarak és Fák napja, Zöld Napok, Gyermeknap stb.

– Állandó programjaink az Anyák napja, mely a gyermek és édesanyja személyes percei során valósul meg, míg az Évzáró óvodaszintű rendezvény.

Ingyenesen igénybe vehető alapszolgáltatások

Fejlesztőpedagógiai foglalkozások

Heti két alkalommal logopédiai foglalkozások.

Igény szerint református és katolikus hittan

Szülői támogatást igénylő szolgáltatások (igény szerint)

Úszás, vízhez szoktatás (középső és nagycsoportos gyerekeknek, külön busszal)

Angol nyelvoktatás

Néptánc

Kézműves foglalkozás

Zeneovi

Tenisz

Karate

Foci

Jóga

Előadók szereplése az óvodában