Napraforgó Egyesített Óvoda Pitypang Tagóvoda

 
A Pitypang Tagóvoda épülete a Józsefváros külső részén helyezkedik el, a Stadionoknál. Határos a X. kerülettel, Kőbányával és a XIV. kerülettel, Zuglóval. Tömegközlekedési eszközökkel (metró, villamos, busz, trolibusz) és személyautóval is könnyen megközelíthető.

Az óvoda hat csoportszobával rendelkezik, melyek két szinten helyezkednek el. A nagy ablakoknak köszönhetően világosak, méreteiket (60 m2) tekintve tágasak. A földszintiekhez fedett terasz, az emeletiekhez fedett erkély kapcsolódik, így esős időben is megvalósítható a levegőztetés! A csoportok változó gyermeklétszámmal (20-25 fő) működnek. Mindegyikhez külön gyermeköltöző és mosdó tartozik. A csoportszobák berendezési tárgyai esztétikusak, igényesek, megfelelnek az óvoda nevelési programjában megfogalmazott elvárásoknak. Tükrözik a néphagyomány ápolását, ugyanakkor barátságos, családias és nem utolsó sorban gyermek közeliek.
Óvodánkban 3 éves kortól 7 éves korig, illetve legkésőbb 8 éves korig nevelkednek a gyermekek.
Egy csoportunk (süni) specialitása a kétnyelvűség. A magyar nyelv mellett naponta angolul is hallják a gyermekek a mondókákat, verseket, dalokat, meséket, ismereteket, kéréseket, utasításokat. A magyar nyelven beszélő óvodapedagógusok és az angol nyelvet anyanyelvi szinten beszélő óvodapedagógus együttes munkájának köszönhetően a gyermekek a napi tevékenységek során az angol nyelvet is megismerik, és egyre bátrabban használják. 
A Süni (angolos), a Mókus, a Csiga, a Cica, a Pillangó csoportokban vegyes életkorú gyermekek járnak. (3 – 7 évesig). Több testvérpár, ikerpár jár ezekbe a csoportjainkba.
A 2020 - 21-es nevelési évben kialakítottunk egy iskolaelőkészítő nagycsoportot a Maciban. Ebben a csoportban 6 -7 éves korú gyermekek járnak. A következő nevelési évben (2021/22.) ebből a csoportból kiscsoport lesz.
A 2020/21-es nevelési évben is tervezünk iskolaelőkészítő nagycsoportot. Ennek kialakítása a szülők igényeinek figyelembevételével fog megtörténni.

Tornaterem, kézműves-, fejlesztő-, logopédus-, nevelői szoba is található az intézményben, melyek segítik a gyermekek fejlesztését, ellátását, valamint a pedagógusok színvonalas munkáját.

Az osztatlan csoportokban 3 éves kortól 7 éves korig, illetve legkésőbb 8 éves korig nevelkednek a gyermekek.

Az óvoda udvara is megújult az építkezés során. A nagy, tágas játszóterek segítik a gyermekek mozgásigényének kielégítését, valamint a tevékenységekhez jól elkülöníthetők a terek. A sok zöld növény, a virágok biztosítják a gyermekek számára az esztétikus, egészséges környezetet, a jó levegőt a városi forgalomban is. Udvarunkat hálóval vettük körül, és gyorsan növő bokrokkal gondoskodtunk a mellettünk épülő irodaház miatt kialakult zaj, por megfékezéséről.
Nevelési programunk alapelve

Nevelési programunk alapelve, melyre óvodai munkánk épül, hogy biztonságot adó, érzelmekben gazdag óvodai életet biztosítsunk a hozzánk járó gyermekeknek.

Ismereteiket sokféle, érdekes tevékenységeken keresztül, tapasztalás útján gyarapítjuk.

Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra, így sok gyümölcsöt fogyasztunk, a szabad levegőn, illetve a jól felszerelt tornaszobánkban tornázunk, gyakran sétálunk. 

Nevelőmunkánkat fejlesztőpedagógus segíti, aki az egyéni mérések eredményei alapján foglalkozik a részképességekben lemaradt nagycsoportos gyermekekkel. A logopédus heti három alkalommal korrigálja a nagycsoportosok és a rászoruló középső csoportos gyermekek beszédhibáit.

Programunk tartalma

Programunk tartalma a néphagyomány ápolása, a népszokások megőrzése, mely átszövi napjainkat.

A mesék, versek, énekek, népi játékok, kézműves technikák kapcsolódnak a jeles napokhoz. Óvodásainkat megismertetjük a „népi kismesterségekkel”, a természetes anyagokkal. Évente egy alkalommal bőrműves mester érkezik hozzánk, aki megmutatja a nagycsoportos gyermekeknek mestersége csínját-bínját. Elkészíthetik saját karkötőjüket, vagy ajándékba adhatják édesanyjuknak Anyák Napjára.

A jó kapcsolat alakítása érdekében a szülőkkel több közös programot szervezünk:

Hagyományteremtő szándékkal évente rendezünk András-napi, vagy Adventi-vásárt a szülők bevonásával. Szülők, óvónők készítenek apró portékákat, amelyeket a gyermekek „Pitypang-tallérokért” vásárolhatnak meg. Nagy izgalom, készülődés előzi meg ezt a napot, amelynek zárásaként egy kis uzsonnával (zsíros kenyér lilahagymával és tea), vendégeljük meg a szülőket, gyermekeket.

A Mikulás is ellátogat hozzánk minden évben. Az óvónénik készítik a meglepetéseket, amelyet a Mikulás ad át minden kisgyermeknek.

A Karácsony az óvodában is ünnep! A gyerekek ajándékot készítenek a szüleiknek, amelyet nagy örömmel adnak át azon a napon, amikor hozzánk is megérkezik „Szeretet ünnepe”!

Farsang napján maskarába bújnak a gyerekek, az óvónénik, együtt mókáznak, játszanak. A szülők is kapnak arra lehetőséget, hogy idejük függvényében bekapcsolódhassanak a közös bolondozásba.

Anyák Napja egy apró kis meghitt pillanat a csoportjainkban. A gyermekek ajándékkal, verssel köszöntik az édesanyjukat, nagymamáikat.

Gyermek Napon olyan programot szervezünk a gyermekeinknek, amellyel még színesebbé tudjuk tenni az udvari játéktevékenységet. Ha lehetőségünk van rá, akkor külső előadót (bohócot, színházat) hívunk erre a napra.

A nagycsoportosainktól tarisznyával, apró ajándékokkal és búcsúzó versekkel, énekekkel köszönünk el minden év végén. 3 – 4 évet töltenek nálunk, nehéz az elválás…

Közös óvodai kirándulást szervezünk évente, a költségvetésünkben meghatározott anyagi lehetőségek függvényében. Jártunk már a Fővárosi Állatkertben, Dunakeszi Vadasparkban, a Népligetben.

Ingyenesen igénybe vehető alapszolgáltatások

Fejlesztő pedagógus

Logopédus

Óvodapszichológus

Szociális munkás

Jégkorcsolya

Hittan foglalkozás (katolikus,református)