Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Józsefvárosi Óvodák Pitypang Tagóvodája

 Bemutatkozás

A Pitypang Tagóvoda épülete Józsefváros külső részén helyezkedik el, a Stadionoknál. Határos a X. kerülettel, Kőbányával és a XIV. kerülettel, Zuglóval. Tömegközlekedési eszközökkel (metró, villamos, busz, trolibusz) és személyautóval is könnyen megközelíthető.

Az óvoda hat csoportszobával rendelkezik, melyek két szinten helyezkednek el. A nagy ablakoknak köszönhetően világosak, méreteiket (60 m2) tekintve tágasak. A földszintiekhez fedett terasz, az emeletiekhez fedett erkély kapcsolódik, így esős időben is megvalósítható a levegőztetés. A csoportok változó gyermeklétszámmal (20-25 fő) működnek. Mindegyikhez külön gyermeköltöző és mosdó tartozik. A csoportszobák berendezési tárgyai esztétikusak, igényesek, megfelelnek az óvoda nevelési programjában megfogalmazott elvárásoknak. Tükrözik a néphagyomány ápolását, ugyanakkor barátságos, családias és nem utolsó sorban gyermek közeliek.
Óvodánkban 3 éves kortól 7 éves korig nevelkednek a gyermekek.

Egy csoportunk specialitása a kétnyelvűség. A magyar nyelv mellett naponta angolul is hallják a gyermekek a mondókákat, verseket, dalokat, meséket, ismereteket, kéréseket, utasításokat. A magyar és angol nyelven beszélő óvodapedagógusok munkájának köszönhetően a gyermekek a napi tevékenységek során az angol nyelvet is megismerik, és egyre bátrabban használják. Az angol nyelvű gyerekek pedig elsajátítják a magyar nyelvet. Kölcsönösen fejlesztik egymás szókincsét.
A Süni, a Mókus, a Csiga, a Cica, a Pillangó csoportokban vegyes életkorú gyermekek járnak. (3 – 7 évesig). Több testvérpár, ikerpár is jár ezekbe a csoportjainkba. A Cica csoportba jár a legtöbb nagycsoportos, és itt vannak az iskolaelőkészítős nagyjaink is.

Maci csoportunkat a 2021/22-es nevelési évben csupa kiscsoportos korú gyermek alkotja. Most először sikerült ilyen csoportot kialakítanunk. Szülői igény, és módszertani indokoltság miatt hoztuk létre.
Ha lesz még lehetőségünk, akkor a későbbiekben is lesz majd tiszta kiscsoportunk. A gyermeklétszámtól függően fogjuk kialakítani. A vegyes életkorú csoportok előnyei, hogy a testvérek egy csoportba járhatnak. Ám ez néhány család esetében nem vonzó lehetőség. Ahhoz, hogy minden szülői igényt igyekezzünk kielégíteni, változtatásokra volt és van szükség. A csoportok között van átjárhatóság is. Erre évente egyszer, szeptember 1-én biztosítjuk a lehetőséget. Így van arra mód, hogy ha a szülők igénylik, akkor az utolsó ovis évben akár az angolos csoportba is átkerülhet a gyermekük a többi csoportból.

Tornaterem, kézműves-, fejlesztő-, logopédus-, nevelői szoba is található az intézményben, melyek segítik a gyermekek fejlesztését, ellátását, valamint a pedagógusok színvonalas munkáját.
Nagy hangsúlyt fektetünk gyermekeink megfelelő mozgásigényének kielégítésére. Kihasználjuk a nagy udvarunk kínálta lehetőséget, ameddig az időjárás lehetővé teszi, addig a testnevelés foglalkozásokat ott tartjuk. A tornatermünk felszereltsége minden igényt kielégítő. Óvodapedagógusaink változatos tevékenységeket tudnak biztosítani a gyerekek számára. Fejlesztő pedagógusunk, utazó gyógypedagógus kollegáink is megtalálják azokat az eszközöket, ameelyek a gyerekek speciális fejlesztéséhez szükségesek.

Az óvoda udvara is megújult a 2017-es építkezés során. A nagy, tágas játszóterek segítik a gyermekek mozgásigényének kielégítését, valamint a tevékenységekhez jól elkülöníthetők a terek. A sok zöld növény, a virágok biztosítják a gyermekek számára az esztétikus, egészséges környezetet, a jó levegőt a városi forgalomban is. Udvarunkat hálóval vettük körül, és gyorsan növő bokrokkal gondoskodtunk a mellettünk épülő irodaház miatt kialakult zaj, por megfékezéséről. Mára olyan magasságúak lettek, hogy teljesítik is a „por és zaj csökkentését”.
Az udvari játékokat folyamatosan karbantartjuk, illetve pótoljuk, kibővítjük a lehetőségeink szerint.
Még ebben a nevelési évben egy kétüléses lengőhintával fog gyarapodni az udvari játszótéri eszközeink száma.
 
Nevelési programunk alapelve

Nevelési programunk alapelve, melyre óvodai munkánk épül, hogy biztonságot adó, érzelmekben gazdag óvodai életet biztosítsunk a hozzánk járó gyermekeknek.Ismereteiket sokféle, érdekes tevékenységeken keresztül, tapasztalás útján gyarapítjuk. 

Óvodánk két fő alaptevékenysége: a néphagyományőrzés, és az egészséges életmódra nevelés, ezen belül is a mozgáskultúra fejlesztése.

A néphagyományőrzés átszövi mindennapjainkat. A jeles napok, ünnepnapok csoportjainkban és egész óvodánkban is megjelennek, az óvónőink lelkes munkája során.

Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra. Lehetőségeinkhez mérten sokat mozgunk. Csoportszobáinkban, tornateremben, a teraszokon és az udvaron. A helyszínt az időjárás határozza meg.

Mindennap fogyasztanak gyermekeink gyümölcsöt, zöldséget. Ebben a szülők is segítenek bennünket. A gyerekeknek ily módon lehetőségük van az idény gyümölcsöket, zöldségeket, valamint a kevésbé ismert gyümölcsöket, zöldségeket megkóstolni.

Nevelőmunkánkat fejlesztőpedagógus segíti, aki az egyéni mérések eredményei alapján foglalkozik a részképességekben lemaradt nagycsoportos gyermekekkel.

 

Első fő nevelési irányvonalunk a Néphagyomány ápolása, a Népszokások megőrzése, mely átszövi napjainkat.

A mesék, versek, énekek, népi játékok, kézműves technikák kapcsolódnak a jeles napokhoz. Óvodásainkat megismertetjük a „népi kismesterségekkel”, a természetes anyagokkal. Évente egy alkalommal bőrműves mester érkezik hozzánk, aki megmutatja a nagycsoportos gyermekeknek mestersége csínját-bínját. Elkészíthetik saját karkötőjüket, vagy ajándékba adhatják édesanyjuknak Anyák Napjára.(A Pandémia alatt ez a programunk szünetelt.)

A jó szülő-gyermek-óvoda kapcsolat alakítása érdekében a szülőkkel több közös programot szervezünk:

Ebben a nevelési évben a Márton-napról való megemlékezés lesz az egyik közös programunk a szülőkkel. November 11-én a gyerekek szüleikkel együtt készíthetik el a lampionokat délután 3 – 5 óra között. 5 órakor „igazi” mécseseket gyújtva sétálunk együtt, szülők-gyerekek-óvodai dolgozók a nagy udvarunkon. Reméljük, szép emlék marad majd mindenkinek!

Mikulás is ellátogat hozzánk minden évben. Az óvónénik készítik a meglepetéseket, amelyet a Mikulás ad át minden kisgyermeknek. (A Pandémia alatt is megszerveztük a Mikulást, ugyan rendhagyó módon csak az erkélyről integetett a gyerekeknek, de az élmény feledhetetlen volt a gyermekek életében.)

A Karácsony az óvodában is ünnep! A gyerekek ajándékot készítenek a szüleiknek, amelyet nagy örömmel adnak át azon a napon, amikor hozzánk is megérkezik a „Szeretet ünnepe”!

Farsang napján maskarába bújnak a gyerekek, az óvónénik, együtt mókáznak, játszanak. A szülők is kapnak arra lehetőséget, hogy idejük függvényében bekapcsolódhassanak a közös bolondozásba.

Anyák Napja egy apró kis meghitt pillanat a csoportjainkban. A gyermekek ajándékkal, verssel köszöntik az édesanyjukat, nagymamáikat.

Gyermek Napon olyan programot szervezünk a gyermekeinknek, amellyel még színesebbé tudjuk tenni az udvari játéktevékenységet. Ha lehetőségünk van rá, akkor külső előadót (bohócot, színházat) hívunk erre a napra.

A nagycsoportosainktól tarisznyával, apró ajándékokkal és búcsúzó versekkel, énekekkel köszönünk el minden év végén. 3 – 4 évet töltenek nálunk, nehéz az elválás…

Közös óvodai kirándulást szervezünk évente, a költségvetésünkben meghatározott anyagi lehetőségek függvényében. Jártunk már a Fővárosi Állatkertben, Dunakeszi Vadasparkban, a Népligetben.

A második fő nevelési irányvonalunk, az Egészséges életmódra nevelés, a Mozgáskultúra fejlesztése

Jelenleg végzik óvodapedagógusaink a Vitamintorna felkészítő tanfolyamot. Ennek a projektnek a bevezetése folyamatosan, minden csoportban meg fog valósulni.

Gyermekeink napi mozgása, a csoportszobákban, a teraszokon, a tornateremben és az udvaron most is kielégítő. Ehhez csak még egy plusz játékos módszertani segítséget kapnak az óvónénik. A gyerekek lételeme a mozgás. Ennek kielégítése, minőségi mozgás-lehetőség biztosítása a mi feladatunk. A gyerekek izomzatának fejlődése az óvodás évek alatt nagyon intenzív. Ezt segítjük mi is az életkoruknak, fizikai állapotuknak megfelelő mozgásformák bevezetésével, napi megvalósításával.

A mozgás mellett az Egészséges táplálkozásra nevelés is fontos feladatunk. Megismertetni, elfogadtatni gyermekeinkkel a zöldségek, gyümölcsök általuk nem ismert, vagy „nem szeretem” ételeket. Ebben segítségünkre van a konyha, ahonnan változatos ételeket kapunk, illetve a szülők, akiknek segítségével a gyerekek egzotikus zöldségek, gyümölcsök ízlelését, kóstolását is megtehetik.

Fejlesztőpedagógus

Tagóvodánkban fejlesztőpedagógus segíti az óvodapedagógusok mindennapi munkáját. Kedves személyiségével a gyermekek gyorsan megbarátkoznak, szívesen mennek „játszani” vele. Egyénre szabott fejlesztő tevékenysége segíti a gyermekeket, a könnyebb iskolakezdésben. Kiscsoportos foglalkozásain a gyerekek egymástól is tanulva ügyesednek, fejlődnek. Használja az Okoskocka fejlesztő játékait, beépítve a tevékenységeibe.

Logopédus

Reményeink szerint megoldódik a logopédus-hiány, és akkor majd heti 1-2 alkalommal logopédus segíti a gyermekeink helyes hangképzésének kialakulását. Minden gyermeket felmérve, egyéni fejlesztést, illetve csoportos terápiát alkalmazva „játszik” a gyerekekkel. Az iskolaérettség egyik fontos kritériuma a szép, tiszta kiejtés, melynek elérésében nagyon fontos szerepet tölt be munkájával.

Óvodapszichológus

Heti rendszerességgel, kedden délelőtt, óvodapszichológus kolléga foglalkozik az arra rászoruló gyermekeinkkel. Minden felmerülő problémás helyzetben tanácsokkal, beszélgetésekkel segíti az óvodapedagógusok és a gyermekek életét. Pedagógusok, szülők bizalommal fordulhatnak hozzá a gyermekekkel kapcsolatos pszichés gondokkal, nevelési nehézségekkel.

Szociális munkás

A nehezebb sorsú, vagy hátrányos helyzetű családok életének megkönnyítése, problémáinak feltérképezése, és a megoldások megkeresése a legfontosabb feladata óvodánk szociális munkásának. Napi kapcsolatban vagyunk vele, és bármi felmerülő probléma esetén a pedagógusok és szülők is számíthatnak segítségére. Segítőkész, kedves egyénisége bizalmat sugároz, amely elengedhetetlen feltétele a közös megbeszéléseknek.

Jégkorcsolya

Szeretnénk meghonosítani óvodánkban ennek a sportnak a lehetőségét. A covid miatt 2020/21-es nevelési évben elmaradt a kipróbálás. Reményeink szerint októbertől elkezdődhet. A nagycsoportos gyermekek vehetnek részt ebben a sportban.

Hittan

Igény szerint lehetőségünk van megszervezni a gyermekek számára a hitoktatást. Amennyiben a szülők erre igényt tartanak, heti rendszerességgel biztosítunk játékos foglalkozásokat.

A 2021/22-es nevelési évben a szülők igényeinek megfelelően alakítjuk ki a „fizetős” szolgáltatásokat. 

 Jelenleg a felmérés és szervezés ideje zajlik.

 

Galéria