Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Józsefvárosi Óvodák Pitypang Tagóvodája

 Bemutatkozás

A Pitypang Tagóvoda épülete Józsefváros külső részén helyezkedik el, a Stadionoknál. Határos a X. kerülettel, Kőbányával és a XIV. kerülettel, Zuglóval. Tömegközlekedési eszközökkel (metró, villamos, busz, trolibusz) és személyautóval is könnyen megközelíthető.

Az óvoda hat csoportszobával rendelkezik, két szintes, akadálymentesített feljáróval, amellyel a földszinti csoportok könnyen elérhetőek. Termeink a nagy ablakoknak köszönhetően világosak, méreteiket (60 m2) tekintve tágasak. A földszintien fedett terasz, az emeleten fedett erkély kapcsolódik a csoportszobákhoz, így esős időben is megvalósítható a levegőztetés.
A gyermekcsoportok változó létszámmal (20-25 fő) működnek. A szobáink berendezési tárgyai esztétikusak, igényesek, megfelelnek az óvoda nevelési programjában megfogalmazott elvárásoknak. Tükrözik a néphagyomány ápolását, ugyanakkor barátságos, családias és nem utolsó sorban gyermek közeliek. Minden csoportszobához külön gyermeköltöző és mosdó tartozik. A mosdók mérete igazodik a gyermekek testi adottságaihoz.
Óvodánkban, 3 éves kortól 7 éves korig nevelkednek a gyermekek.

Jelenleg egy csoportunk, a Süni csoport specialitása a kétnyelvűség. A magyar nyelv mellett naponta angolul is hallják a gyermekek a mondókákat, verseket, dalokat, meséket, ismereteket, kéréseket, utasításokat. A magyar és angol nyelven beszélő óvodapedagógusok munkájának köszönhetően a gyermekek a napi tevékenységek során az angol nyelvet is megismerik, és egyre bátrabban használják. Az angolul, vagy más, nem magyar nyelven beszélő gyerekek pedig elsajátítják a magyar nyelvet. Kölcsönösen fejlesztik egymás szókincsét.
 Szeptembertől a Maci csoportunk is kétnyelvűvé válik.
A többi négy csoportba (Mókus, Csiga, Pillangó, Cica) járó nagycsoportosaink számára is lehetővé tesszük az angol élménypedagógiát a szülői igényeknek megfelelően.
Maci csoportunkat a 2021/22-es nevelési évben csupa kiscsoportos korú gyermek alkotja. Most először sikerült ilyen csoportot kialakítanunk. Szülői igény, és módszertani indokoltság miatt hoztuk létre. A 2022-23-as nevelési évben ebben a csoportban már többségében 4-5 évesek (középsős) gyermekek lesznek.
2022. szeptemberében teljesen tiszta, homogén kiscsoportunk nem lesz.
A Cica, Mókus és Pillangó csoportunk jelenleg vegyes csoportként működik. A nagycsoportosok iskolába mennek, így a helyükre kiscsoportos, 3 éves kisgyermekeket várunk.  A vegyes életkorú csoportok előnyei, hogy a testvérek egy csoportba járhatnak. A gyerekek egymástól is sokat tanulhatnak. A kicsik a nagyobbaktól könnyebben megtanulják a csoportbeli szabályokat, nyitottak az új ismeretekre. A nagyok gondoskodnak a kicsikről, segítik őket a beilleszkedésben.
Van olyan szülői igény is, hogy a testvérek ne kerüljenek egy csoportba. Természetesen erre is biztosítunk lehetőséget.
Továbbá a csoportokban biztosítjuk az átjárhatóságot is. Ha valaki csak nagycsoportra szeretné gyermekét az iskolaelőkészítő nagycsoportba, vagy az angolos csoportba  kérni, megteheti. Erre minden évben szeptember 1-én van lehetőség.
 Csiga csoportunk lesz a 2022-23-as nevelési évben az iskolaelőkészítő nagycsoport. Az átlag életkor ebben a csoportban 5-6 év. A gyermekek itt nagycsoportos korúak, vagy évvesztesek, esetleg még egy évig a szülők kérésének megfelelően óvodában maradnak. Ennek a csoportnak az előnye abban mutatkozik meg, hogy még koncentráltabban tudnak az óvodapedagógusok figyelni a gyermekek egyéni fejlesztésére.

Tornaterem, kézműves-, fejlesztő-, logopédiai-, nevelői szoba is található az intézményben, melyek segítik a gyermekek fejlesztését, ellátását, valamint a pedagógusok színvonalas munkáját.
Nagy hangsúlyt fektetünk gyermekeink megfelelő mozgásigényének kielégítésére. Kihasználjuk a nagy udvarunk kínálta lehetőséget, ameddig az időjárás lehetővé teszi, addig a testnevelés foglalkozásokat ott tartjuk. A tornatermünk felszereltsége minden igényt kielégítő. Óvodapedagógusaink változatos tevékenységeket tudnak biztosítani a gyerekek számára. Fejlesztő pedagógusunk, utazó gyógypedagógus kollegáink is megtalálják azokat az eszközöket, amelyek a gyerekek speciális fejlesztéséhez szükségesek.
Logopédiai ellátást a nagycsoportos korú gyermekeknek tudunk biztosítani.

Az óvoda udvara is megújult a 2017-es építkezés során. A nagy, tágas játszóterek segítik a gyermekek mozgásigényének kielégítését A sok zöld növény, a virágok biztosítják a gyermekek számára az esztétikus, egészséges környezetet, a jó levegőt a városi forgalomban is. Udvarunkat hálóval vettük körül, és gyorsan növő bokrokkal gondoskodtunk a mellettünk épülő irodaház miatt kialakult zaj, por megfékezéséről. Mára olyan magasságúak lettek, hogy teljesítik is a „por és zaj csökkentését”. Fáink megfelelő árnyékot adnak a nyári meleg időben. Folyamatosan pótoljuk az esetlegesen elöregedőket, és új fácskákat ültetünk.


Az udvari játékokat folyamatosan karbantartjuk, illetve pótoljuk, kibővítjük a lehetőségeink szerint. Jelenlegi játszóparkunkban megtalálható csúszdás mászóka, kicsiknek, nagyoknak, fészekhinta, lengőhinta, mérleghinták. Kisházak a „kuckós” játékokhoz. Egyensúlyozó gerendák, trambulinok, amelyek használata tavasztól őszig biztosítja a gyerekek mozgásigényét. Homokozóink tágasak, árnyékolóval rendelkeznek. Kismotorok, futóbicajok, rollerek teszik változatossá az udvari játékos mozgást.
Ezenkívül lehetőséget biztosítunk, ha az időjárás engedi az udvari barkácsolásra, krétával való aszfaltrajzok készítésére is.
Nyári életünket megkönnyíti egy nyári mosdó, illetve egy ivókút megléte.
 
Nevelési programunk alapelve

Nevelési programunk alapelve, melyre óvodai munkánk épül, hogy biztonságot adó, érzelmekben gazdag óvodai életet biztosítsunk a hozzánk járó gyermekeknek. Ismereteiket sokféle, érdekes tevékenységeken keresztül, tapasztalás útján gyarapítjuk. 

Óvodánk két fő alaptevékenysége: a néphagyományőrzés, és az egészséges életmódra nevelés, ezen belül is a mozgáskultúra fejlesztése.

A néphagyományőrzés átszövi mindennapjainkat. A jeles napok, ünnepnapok csoportjainkban és egész óvodánkban is megjelennek, az óvónőink lelkes munkája során.

Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra. Lehetőségeinkhez mérten sokat mozgunk. Csoportszobáinkban, tornateremben, a teraszokon és az udvaron. A helyszínt az időjárás határozza meg.

Mindennap fogyasztanak gyermekeink gyümölcsöt, zöldséget. Ebben a szülők is segítenek bennünket. A gyerekeknek ily módon lehetőségük van az idény gyümölcsöket, zöldségeket, valamint a kevésbé ismert gyümölcsöket, zöldségeket megkóstolni.

Nevelőmunkánkat fejlesztőpedagógus segíti, aki az egyéni mérések eredményei alapján foglalkozik a részképességekben lemaradt nagycsoportos gyermekekkel.

 

Első fő nevelési irányvonalunk a Néphagyomány ápolása, a Népszokások megőrzése, mely átszövi napjainkat.

A mesék, versek, énekek, népi játékok, kézműves technikák kapcsolódnak a jeles napokhoz. Óvodásainkat megismertetjük a „népi kismesterségekkel”, a természetes anyagokkal. Tehetségpontként működik óvodánk, melynek keretei között a népi kismesterségek iránt érdeklődő, és ebben tehetségcsíraként megjelenő tudásukat fejlesztjük tovább az érdeklődő gyerekeknek.

Mivel óvodánkba többféle nemzetiségű kisgyermek jár évek óta, a magyar kultúra megismertetése mellett, bevezettük egy heti projekttel a többi nép kultúrájának megismertetését is, hagyomány teremtő szándékkal. Ebben a nevelési évben májusban tesszük ezt először, és a következő évben minden év májusában megismételjük, aktualizálva a nálunk óvodába járó más nemzetiségű gyerekek kultúrájával. Ettől lesz óvodánk gyermekközössége méginkább befogadó, elfogadó a más kultúrák iránt.

Törekszünk arra, hogy kialakítsunk egy jó szülő-gyermek-óvoda kapcsolatot, ezért ennek érdekében a szülőkkel több közös programot szerveztünk mikor a Pandémia lehetővé tette, illetve szeretnénk ezt folytatni a következő nevelési években is.

A 2022 -23-as nevelési évben a Márton-napról való megemlékezés lesz az egyik közös programunk a szülőkkel. November 11-én a gyerekek szüleikkel együtt készíthetik el a lampionokat délután 3 – 5 óra között. 5 órakor „igazi” mécseseket gyújtva sétálunk együtt, szülők-gyerekek-óvodai dolgozók a nagy udvarunkon. Reméljük, szép emlék marad majd mindenkinek!

Mikulás is ellátogat hozzánk minden évben. Az óvónénik készítik a meglepetéseket, amelyet a Mikulás ad át minden kisgyermeknek. (A Pandémia alatt is megszerveztük a Mikulást, ugyan rendhagyó módon csak az erkélyről integetett a gyerekeknek, de az élmény feledhetetlen volt)

A Karácsony az óvodában is ünnep! A gyerekek ajándékot készítenek szüleiknek, amelyet nagy örömmel adnak át azon a napon, amikor hozzánk is megérkezik a „Szeretet ünnepe”!

Farsang napján maskarába bújnak a gyerekek, az óvónénik, együtt mókáznak, játszanak. A szülők is kapnak arra lehetőséget, hogy idejük függvényében bekapcsolódhassanak a közös bolondozásba.

Anyák Napja egy apró kis meghitt pillanat a csoportjainkban. A gyermekek ajándékkal, verssel köszöntik az édesanyjukat, nagymamáikat. Külön kis sarkot alakítanak ki az óvodapedagógusok, ahol a gyermek felköszöntheti az Édesanyját, vagy Nagymamáját.

Természetesen figyelembe vesszük azt is, ha ezeket a meghitt pillanatokat inkább otthon élnék át családi körben. Például így:

A Pandémia alatt már kipróbáltuk, hogy a gyermekek megtanulták a verset, az Édesapák jöttek a gyermekekért, és az óvodában elkészített ajándékkal hazaérkezve együtt köszöntötték fel az Édesanyákat.

Gyermeknapon olyan programot szervezünk a gyermekeinknek, amellyel még színesebbé tudjuk tenni az udvari játéktevékenységet. Ha lehetőségünk van rá, akkor külső előadót (bohócot, színházat) hívunk erre a napra.

Évzáró, ballagás A nagycsoportosainktól tarisznyával, apró ajándékokkal és búcsúzó versekkel, énekekkel köszönünk el minden év végén. 3 – 4 évet töltenek nálunk, nehéz az elválás…

Közös óvodai kirándulást szervezünk évente, a költségvetésünkben meghatározott anyagi lehetőségek függvényében. Jártunk már a Fővárosi Állatkertben, Dunakeszi Vadasparkban, a Népligetben.

 

A második fő nevelési irányvonalunk, az Egészséges életmódra nevelés, a Mozgáskultúra fejlesztése

Gyermekeink napi mozgása, a csoportszobákban, a teraszokon, a tornateremben és az udvaron kielégítő. A gyerekek lételeme a mozgás. Ennek kielégítése, a minőségi mozgás-lehetőség biztosítása a mi feladatunk. A gyerekek izomzatának fejlődése az óvodás évek alatt nagyon intenzív. Ezt segítjük mi is az életkoruknak, fizikai állapotuknak megfelelő mozgásformák bevezetésével, napi megvalósításával.

A mozgás mellett az Egészséges táplálkozásra nevelés is fontos feladatunk. Megismertetni, elfogadtatni gyermekeinkkel a zöldségek, gyümölcsök általuk nem ismert, vagy „nem szeretem” ételeket. Ebben segítségünkre van a konyha, ahonnan változatos ételeket kapunk, illetve a szülők, akiknek segítségével a gyerekek egzotikus zöldségek, gyümölcsök ízlelését, kóstolását is megtehetik.

Fejlesztőpedagógus

Tagóvodánkban fejlesztőpedagógus segíti az óvodapedagógusok mindennapi munkáját. Kedves személyiségével a gyermekek gyorsan megbarátkoznak, szívesen mennek „játszani” vele. Egyénre szabott fejlesztő tevékenysége segíti a gyermekeket, a könnyebb iskolakezdésben. Kiscsoportos foglalkozásain a gyerekek egymástól is tanulva ügyesednek, fejlődnek. Használja az Okoskocka fejlesztő játékait, beépítve a tevékenységeibe.

Logopédus

Reményeink szerint megoldódik a logopédus-hiány, és akkor majd heti 1-2 alkalommal logopédus segíti a gyermekeink helyes hangképzésének kialakulását. Minden gyermeket felmérve, egyéni fejlesztést, illetve csoportos terápiát alkalmazva „játszik” a gyerekekkel. Az iskolaérettség egyik fontos kritériuma a szép, tiszta kiejtés, melynek elérésében nagyon fontos szerepet tölt be munkájával.

Óvodapszichológus

Heti rendszerességgel, kedden délelőtt, óvodapszichológus kolléga foglalkozik az arra rászoruló gyermekeinkkel. Minden felmerülő problémás helyzetben tanácsokkal, beszélgetésekkel segíti az óvodapedagógusok és a gyermekek életét. Pedagógusok, szülők bizalommal fordulhatnak hozzá a gyermekekkel kapcsolatos pszichés gondokkal, nevelési nehézségekkel.

Szociális munkás

A nehezebb sorsú, vagy hátrányos helyzetű családok életének megkönnyítése, problémáinak feltérképezése, és a megoldások megkeresése a legfontosabb feladata óvodánk szociális munkásának. Napi kapcsolatban vagyunk vele, és bármi felmerülő probléma esetén a pedagógusok és szülők is számíthatnak segítségére. Segítőkész, kedves egyénisége bizalmat sugároz, amely elengedhetetlen feltétele a közös megbeszéléseknek.

Jégkorcsolya

Amikor lehetőségünk volt rá, nagycsoportosainkat elvittük jégkorcsolyázni. Sajnos a covid miatt csak néhány alkalommal. Ha lehetőségünk lesz rá, akkor a 2022 – 23-as nevelési évben is lehetőséget adunk erre a nagyoknak.

Hittan

Igény szerint lehetőségünk van megszervezni a gyermekek számára a hitoktatást. Amennyiben a szülők erre igényt tartanak, heti rendszerességgel biztosítunk játékos foglalkozásokat.

A 2022 - 23-as nevelési évben a szülők igényeinek megfelelően alakítjuk ki a „fizetős” szolgáltatásokat. 

Néptánc, balett, jóga, foglalkozások megszervezésére volt igény eddig, ezeket a továbbiakban is szeretnénk majd biztosítani.

 

Galéria