Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Józsefvárosi Óvodák Pitypang Tagóvodája

 Bemutatkozás

A Pitypang Tagóvoda épülete Józsefváros külső részén helyezkedik el, a Stadionoknál. Határos a X. kerülettel, Kőbányával és a XIV. kerülettel, Zuglóval. Tömegközlekedési eszközökkel (metró, villamos, busz, trolibusz) és személyautóval is könnyen megközelíthető.

Az óvoda hat csoportszobával rendelkezik, kétszintes, akadálymentesített feljáróval, amellyel a földszinti csoportok könnyen elérhetőek. Termeink a nagy ablakoknak köszönhetően világosak, méreteiket (48 m2 játszóterület) tekintve tágasak. A földszinten fedett terasz, az emeleten fedett erkély kapcsolódik a csoportszobákhoz, így esős időben is megvalósítható a friss levegőn való játék, ha csak rövid ideig is, de minden nap.
A gyermekcsoportok változó létszámmal (20-25 fő) működnek. A szobáink berendezési tárgyai esztétikusak, igényesek, megfelelnek az óvoda nevelési programjában megfogalmazott elvárásoknak. Tükrözik a néphagyomány ápolását, ugyanakkor barátságos, családias és nem utolsó sorban gyermek közeliek. Minden csoportszobához külön gyermeköltöző és mosdó tartozik. A mosdók mérete igazodik a gyermekek testi adottságaihoz.
Óvodánkban 3 éves kortól 7 éves korig nevelkednek a gyermekek.

2017 óta egy csoportunk, a Süni csoport specialitása a kétnyelvűség. A magyar nyelv mellett naponta angolul is hallják a gyermekek a mondókákat, verseket, dalokat, meséket, ismereteket, kéréseket, utasításokat. A magyar és angol nyelven beszélő óvodapedagógusok munkájának köszönhetően a gyermekek a napi tevékenységek során az angol nyelvet is megismerik, és egyre bátrabban használják. Az angolul, vagy más, nem magyar nyelven beszélő gyerekek pedig elsajátítják a magyar nyelvet. Kölcsönösen fejlesztik egymás szókincsét.
2022. szeptembertől kezdődően óvodánkban is bevezetésre került az Angol Élménypedagógia megvalósítása egyenlőre minden  nagycsoportos gyermekek számára.

Maci csoportunk a 2023/24-es nevelési évben tiszta nagycsoport lesz. Jelenleg ez az egyetlen tiszta csoportunk. A Süni, Pillangó, Cica, Csiga, Mókus csoportjainkat vegyes életkorú gyermekek (3-7 évesig) alkotják.
Jelenleg nem tervezzük tiszta kiscsoport indítását, de a beiratkozás függvényében elképzelhető, hogy lesz olyan csoportunk, amelynek nagyobb hányadát kiscsoportos gyermekek fogják alkotni.
A vegyes életkorú csoportok előnyei, hogy a testvérek egy csoportba járhatnak, ha a szülők ezt szeretnék. A gyerekek egymástól is sokat tanulhatnak. A kicsik a nagyobbaktól könnyebben megtanulják a csoportbeli szabályokat, nyitottak az új ismeretekre. A nagyok gondoskodnak a kicsikről, segítik őket a beilleszkedésben. A közösségi nevelés nagyon jól működik ezekben a csoportokban.
Van olyan szülői igény is, hogy a testvérek ne kerüljenek egy csoportba. Természetesen erre is biztosítunk lehetőséget.

 Tornaterem, kézműves-, fejlesztő-, logopédiai-, nevelői szoba is található az intézményben, melyek segítik a gyermekek fejlesztését, ellátását, valamint a pedagógusok színvonalas munkáját.
Nagy hangsúlyt fektetünk gyermekeink megfelelő mozgásigényének kielégítésére. Az egészséges életmódra nevelés, a napi rendszeres mozgás megvalósítása minden óvodapedagógus szívügye.
Kihasználjuk a nagy udvarunk kínálta lehetőséget, ameddig az időjárás lehetővé teszi, addig a testnevelés foglalkozásokat ott tartjuk. A tornatermünk felszereltsége minden igényt kielégítő. Használjuk a Mozgáskotta szinte valamennyi óvodásoknak ajánlott eszközét, a különféle érzékelő tornaeszközt, beépítjük az egyensúlyérzék fejlesztő mászókákat, nagyon sokat használjuk a labdákat, karikákat, ügyesség-fejlesztő tornaeszközöket. Óvodapedagógusaink változatos tevékenységeket tudnak biztosítani a gyerekek számára.
Fejlesztő pedagógusunk, utazó gyógypedagógus kollégáink is megtalálják azokat az eszközöket, amelyek a gyerekek speciális fejlesztéséhez szükségesek.

Egyenlőre nem tartozik az alapellátásunkhoz, de biztosítjuk a rászoruló gyermekeknek a TSMT tornához szükséges helyet és eszközöket is.

Logopédiai ellátást a nagycsoportos korú gyermekeknek, és a fiatalabbak közül azoknak, akiknek nagyon indokolt, heti 2 alkalommal tudunk biztosítani.

Nagy gondot fordítunk óvodánkban a gyermekek eltérő fejlődési ütemének figyelemmel kísérésére.
A gyermekeknél tapasztalt eltéréseket megbeszéljük a szülőkkel, és a gyermekek számára megteremtjük a fejlesztésükhöz szükséges szakemberek bevonását.
Fejlesztjük a valamilyen területen megkésett fejlődést mutató gyermekeket, hogy minél sikeresebben kezdhessék meg majd az iskolát.
Ebben fejlesztő pedagógus kollégánk segíti munkánkat.

A valamely területen kimagasló teljesítményt nyújtó gyermekek továbbfejlesztését Tehetségpontos foglalkozások szervezésével segítjük.
Okosító kis tudósoknak foglalkozásokon a gondolkodásukban, matematikai ismeretekben ügyes nagycsoportosok kaphatnak segítséget a képességeik továbbfejlesztéséhez játékosan.

Drámajáték foglalkozáson ismerkedhetnek gyermekeink más népek meséivel. Belebújhatnak egy-egy mesealak szerepébe. Kipróbálhatják a dramatizálás különböző lehetőségeit."

Az óvoda udvara is megújult a 2017-es építkezés során. A nagy, tágas játszóterek segítik a gyermekek mozgásigényének kielégítését A sok zöld növény, a virágok biztosítják a gyermekek számára az esztétikus, egészséges környezetet, a jó levegőt a városi forgalomban is. Udvarunkat hálóval vettük körül, és gyorsan növő bokrokkal gondoskodtunk a mellettünk épülő irodaház miatt kialakult zaj, por megfékezéséről. Mára olyan magasságúak lettek, hogy teljesítik is a „por és zaj csökkentését”. Fáink megfelelő árnyékot adnak a nyári meleg időben. Folyamatosan pótoljuk az esetlegesen elöregedőket, és új fácskákat ültetünk.

2022. szeptemberben óvodánk elnyerte a megtisztelő Madárbarát Óvoda címet.
Óvodánk udvarának fejlesztése ennek jegyében folytatódik tovább.
Madáretetőket, madárodúkat helyezünk ki folyamatosan. Elkészült a madáritatónk, melynek karbantartása, feltöltése gyermekeinkkel közösen történik.
Terveink között szerepel egy gyermek közeli Madártanösvény létrehozása, interaktív játékok kihelyezése a kismadarak életmódjának megismertetése céljából. Udvarunkon a faállomány, bokorállomány megújítása, fejlesztése olyan növényekkel, amelyek vonzóvá teszik a kismadarak számára a visszatelepedést óvodánk udvarára.
Ezekbe a tevékenységekbe bevonjuk a gyermekeket és a szülőket is, élményekkel teli közös családi barkácsolással, faültetéssel.

Az udvari játékokat folyamatosan karbantartjuk, illetve pótoljuk, kibővítjük a lehetőségeink szerint. Jelenlegi játszóparkunkban megtalálható csúszdás mászóka, kicsiknek, nagyoknak, fészekhinta, lengőhinta, mérleghinták.  Egyensúlyozó gerendák, trambulinok, amelyek használata tavasztól őszig biztosítja a gyerekek mozgásigényét. Homokozóink tágasak, árnyékolóval rendelkeznek. Kismotorok, futóbicajok, rollerek teszik változatossá az udvari játékos mozgást.
Ezenkívül lehetőséget biztosítunk, ha az időjárás engedi az udvari barkácsolásra, krétával való aszfaltrajzok készítésére is.
Nyári életünket megkönnyíti egy nyári mosdó, illetve egy ivókút megléte.
Nevelési programunk alapelve

Nevelési programunk alapelve, melyre óvodai munkánk épül, hogy biztonságot adó, érzelmekben gazdag óvodai életet biztosítsunk a hozzánk járó gyermekeknek. Ismereteiket sokféle, érdekes tevékenységeken keresztül, tapasztalás útján gyarapítjuk. 

Óvodánk két fő alaptevékenysége: a néphagyományőrzés, és az egészséges életmódra nevelés, ezen belül is a mozgáskultúra fejlesztése.

A néphagyományőrzés átszövi mindennapjainkat. A jeles napok, ünnepnapok csoportjainkban és egész óvodánkban is megjelennek, az óvónőink lelkes munkája során.

 

Nagy hangsúlyt fektetünk az egészséges életmódra való nevelésre. Lehetőségeinkhez mérten minden nap sokat mozgunk. Csoportszobáinkban, tornateremben, a teraszokon és az udvaron. A helyszínt az időjárás határozza meg.

Óvodapedagógusaink folyamatosan továbbképzik magukat azért, hogy minél változatosabb mozgás tevékenységeket kínálhassanak a gyermekeknek.

Az egészséges életmódra nevelés másik nagyon fontos része, hogy gyermekeink minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasszanak. Ezt a törekvésünket biztosítja a fenntartónk. A gyerekek minden nap tízóraira zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak.

 

Első fő nevelési irányvonalunk Néphagyomány ápolása, a Népszokások megőrzése, mely átszövi napjainkat.

A mesék, versek, énekek, népi játékok, kézműves technikák kapcsolódnak a jeles napokhoz. Óvodásainkat megismertetjük a „népi kismesterségekkel”, a természetes anyagokkal. Tehetségpontként működik óvodánk, melynek keretei között a népi kismesterségek iránt érdeklődő, és ebben tehetségcsíraként megjelenő tudásukat fejlesztjük tovább az érdeklődő gyerekeknek.

Mivel óvodánkba többféle nemzetiségű kisgyermek jár évek óta, a magyar kultúra megismertetése mellett, bevezettük egy heti projekttel a többi nép kultúrájának megismertetését is, hagyományteremtő szándékkal.

2022/23-as nevelési évben márciusban lesz a multikulturális hetünk. minden évben aktualizáljuk az adott évben óvodánkba járó más nemzetiségű gyerekek kultúrájával.

Ettől lesz óvodánk gyermekközössége még inkább befogadó, elfogadó a más kultúrák iránt.

Törekszünk arra, hogy kialakítsunk egy jó szülő-gyermek-óvoda kapcsolatot, ezért ennek érdekében a szülőkkel több közös programot szervezünk. A közös programokról mindig az adott nevelési év célkitűzéseinek megfelelően döntünk. A 2023/24-es nevelési évben a közös barkács-délután, a Márton napi mécses-készítés amit előre tervezünk. A többi szülőkkel közös programokról  később döntünk a szülőkkel közösen.

Mikulás is ellátogat hozzánk minden évben. Az óvónénik készítik a meglepetéseket, illetve a csomagokat a fenntartó biztosítja számunkra, amelyet a Mikulás ad át minden kisgyermeknek. (A Pandémia alatt is megszerveztük a Mikulást, ugyan rendhagyó módon csak az erkélyről integetett a gyerekeknek, de az élmény feledhetetlen volt)

Karácsony az óvodában is ünnep! Ez az ünnep zártkörű, csak a gyerekeknek. Igyekszünk a varázslatot meghagyni a gyermekek számára. Az ajándékok mindig a csoport igényeinek megfelelőek.

Drámapedagógusunk és csoportja teszik emlékezetessé, a hagyományos „Betlehemes mesével”.

A gyerekek ajándékot készítenek szüleiknek, amelyet nagy örömmel adnak át azon a napon, amikor hozzánk is megérkezik a „Szeretet ünnepe”!

Farsang napján maskarába bújnak a gyerekek, és az óvónénik. Együtt mókáznak, játszanak. A szülők is kapnak arra lehetőséget, hogy idejük függvényében a reggeli érkezéskor fotózkodjanak a gyermekeikkel..

Anyák Napja egy apró kis meghitt pillanat a csoportjainkban. A gyermekek ajándékkal, verssel köszöntik az édesanyjukat, nagymamáikat. Külön kis sarkot alakítanak ki az óvodapedagógusok, ahol a gyermek felköszöntheti az Édesanyját, vagy Nagymamáját.

Természetesen figyelembe vesszük azt is, ha ezeket a meghitt pillanatokat inkább otthon élnék át családi körben. Például így:

A Pandémia alatt már kipróbáltuk, hogy a gyermekek megtanulták a verset, az Édesapák jöttek a gyermekekért, és az óvodában elkészített ajándékkal hazaérkezve együtt köszöntötték fel az Édesanyákat.

Gyermeknapon olyan programot szervezünk a gyermekeinknek, amellyel még színesebbé tudjuk tenni az udvari játéktevékenységet. Ha lehetőségünk van rá, akkor külső előadót (bohócot, színházat) hívunk erre a napra.

Évzáró, ballagás A nagycsoportosainktól tarisznyával, apró ajándékokkal és búcsúzó versekkel, énekekkel köszönünk el minden év végén. 3 – 4 évet töltenek nálunk, nehéz az elválás…

Közös óvodai kirándulást szervezünk évente, a költségvetésünkben meghatározott anyagi lehetőségek függvényében. Jártunk már a Fővárosi Állatkertben, Dunakeszi Vadasparkban, a Népligetben.

A második fő nevelési irányvonalunk, az Egészséges életmódra nevelés, a Mozgáskultúra fejlesztése

Gyermekeink napi mozgása, a csoportszobákban, a teraszokon, a tornateremben és az udvaron kielégítő. A gyerekek lételeme a mozgás. Ennek érdekében, a minőségi mozgás-lehetőség biztosítása a mi feladatunk. A gyerekek izomzatának fejlődése az óvodás évek alatt nagyon intenzív. Ezt segítjük mi is az életkoruknak, fizikai állapotuknak megfelelő mozgásformák bevezetésével, napi megvalósításával.

Óvodapedagógusaink minden lehetőséget kihasználnak, hogy tovább fejlesszék ismereteiket, és ezeket beépítve a mindennapokba változatos mozgáslehetőségeket biztosítsanak a gyerekeknek.

Érdekes „akadálypályákat” állítanak össze a tornateremben, amelyet a gyerekek örömmel vesznek birtokba, és a tevékenységek mindig hosszabbak, mint a betervezett idő volt.

Az udvari mozgásos játékok bővítésére is gondot fordítunk. Reményeink szerint egy új „Udvari akadálypálya” kerül felfestésre a tavaszi hónapokban, amit a gyerekek szinte azonnal birtokba vehetnek.

A mozgás mellett az Egészséges táplálkozásra nevelés is fontos feladatunk. Megismertetni, elfogadtatni gyermekeinkkel a zöldségek, gyümölcsök általuk nem ismert, vagy „nem szeretem” ételeket. Ebben segítségünkre van a konyha, ahonnan változatos ételeket kapunk, a fenntartó, aki biztosítja a mindennapi gyümölcs-szükségletünket, valamint a szülők, akiknek felajánlásaival a gyerekek egzotikus zöldségek, gyümölcsök ízlelését, kóstolását is megtehetik.

Fejlesztőpedagógus

Tagóvodánkban fejlesztőpedagógus segíti az óvodapedagógusok mindennapi munkáját. Kedves személyiségével a gyermekek gyorsan megbarátkoznak, szívesen mennek „játszani” vele. Egyénre szabott fejlesztő tevékenysége segíti a gyermekeket, a könnyebb iskolakezdésben. Kiscsoportos foglalkozásain a gyerekek egymástól is tanulva ügyesednek, fejlődnek. Használja az Okoskocka fejlesztő játékait, beépítve a tevékenységeibe.

Logopédus

Jelenleg heti 2 alkalommal logopédus segíti a gyermekeink helyes hangképzésének kialakulását. Minden gyermeket felmérve, egyéni fejlesztést, illetve csoportos terápiát alkalmazva „játszik” a gyerekekkel. Az iskolaérettség egyik fontos kritériuma a szép, tiszta kiejtés, melynek elérésében nagyon fontos szerepet tölt be munkájával.

Óvodapszichológus

Heti rendszerességgel, hétfőn délelőtt, óvodapszichológus kolléga foglalkozik az arra rászoruló gyermekeinkkel. Minden felmerülő problémás helyzetben tanácsokkal, beszélgetésekkel segíti az óvodapedagógusok és a gyermekek életét. Pedagógusok, szülők bizalommal fordulhatnak hozzá a gyermekekkel kapcsolatos pszichés gondokkal, nevelési nehézségekkel.

Tehetségpontos foglalkozások

Okosító kis tudósoknakNépi kézműves foglalkozásNépi játék foglalkozásDrámajáték foglalkozás (reményeink szerint szeptembertől indíthatjuk)

Szociális munkás

A nehezebb sorsú, vagy hátrányos helyzetű családok életének megkönnyítése, problémáinak feltérképezése, és a megoldások megkeresése a legfontosabb feladata óvodánk szociális munkásának. Napi kapcsolatban vagyunk vele, és bármi felmerülő probléma esetén a pedagógusok és szülők is számíthatnak segítségére. Segítőkész, kedves egyénisége bizalmat sugároz, amely elengedhetetlen feltétele a közös megbeszéléseknek.

Úszás

A fenntartónk finanszírozásával heti egy alkalommal úszni tanulnak a nagycsoportosok.

Hittan

Igény szerint lehetőségünk van megszervezni a gyermekek számára a hitoktatást. Amennyiben a szülők erre igényt tartanak, heti rendszerességgel biztosítunk játékos foglalkozásokat.

A 2022 - 23-as nevelési évben Néptánc, Jóga, Balett, Ovifoci, TSMT-torna foglalkozásokat szerveztünk délutánonként az óvodában.

A következő 2023/24-es nevelési évben igényfelmérés után fogjuk megszervezni, hogy milyen foglalkozások legyenek.

Galéria